Mõnede kirikulaulude autorsusest - Paul, Toomas (Usuteaduslik Ajakiri, 2003)
Artiklis käsitleb autor kirikulaulude autorsuse problemaatikat. Kirikulaulu ajaloos on pikki perioode, mil laulu looja nimetamist isegi tauniti ning laulude redigeerimisel ja tõlkimisel “autoriõiguse” küsimust ei tõstatatud. Tagantjärele on algupärandite autoreid kohati väga raske tuvastada. Uurimuse lähtepunktiks on Liivimaa landraadi Gustav Friedrich Mengdeni kaks 1686. aastal ilmunud laulukogumikku. Autor vaatleb nende laulude võimalikke eeskujusid ja hilisemat arengut, avades huvitavaid tekstilisi ja muusikalisi laenuseoseid. Lisaks erinevate laenukihistuste väljaselgitamisele pöörab autor tähelepanu ka probleemidele, mis on seotud piiblitekstide laulutekstideks kohandamisega. Zusammenfassung In dem Artikel behandelt der Autor die Problematik der Urheberschaft der Kirchenlieder. In der Geschichte des Kirchenliedes gibt es lange Perioden, in denen die Frage des “Urheberrechtes” nicht existierte, oder die Hervorhebung des Autorennamens gar als unangebracht galt. Im Nachhinein ist es oft schwer, den eigentlichen Autor eines Textes festzustellen. Als Ausgangspunkt des Artikels dienen zwei Liederbände (erschienen 1686) des livländischen Landrats Gustav Friedrich Mengdens. Der Autor untersucht die möglichen Vorbilder und die spätere Entwicklung bzw. Verwandlung der Mendgenschen Lieder, wobei er interessante textuelle und musikalische Zusammenhänge entdeckt. Neben der Hervorbringung der unterschiedlichen Entwicklungsstufen einiger Lieder wendet der Autor seine Aufmerksamkeit auf die Benutzung der Schriftstellen als Liedergrundlage und auf die daraus folgende Problematik.