KUPERJANOVI PATALJONI AJATEENIJATE TOITUMINE JA SELLE MÕJU NENDE TERVISENÄITAJATELE

Authors

  • Signe Adamberg
  • Tagli Pitsi
  • Kristel Vene
  • Kaarel Adamberg

DOI:

https://doi.org/10.15157/st.vi22.24191

Keywords:

Estonian Defence Forces, combat ration packs, nutrition study, fibers, gut microbiota, health indicators

Abstract

2021. aastal uurisid Tallinna Tehnikaülikooli teadlased Kaitseministeeriumi tellimusel Kaitseväe 2. jalaväebrigaadi Kuperjanovi pataljoni ajateenijate toitumist koos nende vere ja soolemikrobioota analüüsidega, et leida seoseid sööklatoidu/kuiv toiduratsioonide ja tervisenäitajate vahel. Ajateenijate toiduvalikutes oli suuri erine vusi, kuid levinud oli see, et söödi vähe täisteraviljatooteid ja köögivilju. Uuringu tulemused on üldistatavad Eesti ajateenijatele laiemalt. Toidupäevikute analüüsid kinnitasid, et kiudainevaene ja rasvarikas toit sisaldab oluliselt vähem mitmeid mineraalaineid ja vitamiine. Vere ja mikrobioomianalüüsid näitasid, et rafineeritud toidu tarbijatel oli kõrgem üld ja LDL kolesteroolitase veres ning suurem põletikega seostatud bakterite, kuid madalam kasulikke happeid tootvate bakterite hulk soo lestiku mikrobiootas. Kuivtoidupakkides eelistati konservtoitudele külmkuivatatud toite. Sööklatoidud peaksid sisaldama rohkem köögivilju, marju ja täisteravilju, mis on head kiudainete ja mikrotoitainete allikad.

Downloads

Download data is not yet available.

Downloads

Published

2024-06-03

Issue

Section

Articles